Schildercursus van Catherine Gathier uit Vianen

Artikel Palet, m.b.t. paletmessen in acryl.

Als je al wat langer schildert, ontwikkel je een eigen stijl. Toch is het heel verhelderend om af en toe andere methodes of nieuwe materialen toe te passen. Het geeft je eigen werk een toevoeging en creëert opnieuw spontaniteit.

Op een andere manier met de bekende materialen omgaan is ook wel eens lastig. Hoe hanteer je bijvoorbeeld een paletmes, of werk je met pastas en/of gel? Af en toe een workshop volgen of lessen nemen bij iemand die op een andere manier werkt dan dat je gewend bent, kan daarbij helpen en je net weer een zetje geven op het prachtige pad van de schilderkunst.

Ik ben een absolute realist te noemen, toch experimenteer ik af en toe graag met het paletmes of met pasta`s en reliëf op het doek. Je schildert hierdoor wat losser en creëert een levendig effect in je schilderij.
Het voorjaar is in aantocht, ik heb zin in de wind in mijn haren, de zon op mijn gezicht; de lente! Hierbij past een “los” schilderij, dat ik wil opzetten met gebruik van paletmessen.
Aan het haventje van Burgsluis op Schouwen Duivenland bewaar ik goed herinneringen. Mijn jongens konden daar uren zoet zijn met het zoeken naar schelpen en mosselen. Ook hebben we hier tijdens onze schildervakanties in Burgh Haamstede vaak geschilderd.

Stap1 Schilderlessen van Catherine Gathier

Het doek is nog maagdelijk wit, elke streek die ik erop zal zetten zal hier donker tegen afsteken. Ik begin dus het schilderij met een onderschildering in een neutrale toon. Om meer overzicht te hebben over de lichte en donkere partijen begin ik vaak met een “middentoon”. Voor dit schilderij begin ik met een egale, dun aangebrachte laag in een mengsel van ultramarijn, wat oker en wit.
Na droging zet ik met een stukje houtskool de schets op het doek. Omdat ik niet van zins ben de partijen volledig uit te werken houd ik ook de schets “globaal”. De figuurtjes van de jongens zet ik wel met wat meer precisie op, want ik vind het belangrijk dat ze toch als kinderen herkenbaar zijn en dat hun houding klopt.

Stap 2 Schilderlessen van Catherine Gathier

De schets ga ik invullen met een eerste laag verf. Hiervoor gebruik ik grote penselen. Ik vul globaal de vlakken in (fig. 1). De lucht met een mengsel van ultramarijn blauw, ceruleum blauw en wit. De zee met een mengsel van ultramarijn, wat gebrande sienna en wat oker. De rotsen schilder ik met wat ultramarijn, van dijksbruin en wat wit. De figuurtjes schilder ik met heldere, warme kleuren, ze zullen een fris accent worden in dit verder met koele tinten geschilderde schilderij (fig. 2). Ik probeer de schildering nog niet uit te werken, maar houd het los. Wel breng ik een atmosferisch perspectief aan om diepte te krijgen in het landschap. De lucht wordt hierbij naar de horizon toe, van boven naar beneden wat lichter van toon. De zee wordt naar de horizon toe juist wat donkerder. Vooraan zal het water wat lichter zijn door de branding.

Stap 3 Schilderlessen van Catherine Gathier

De tweede laag acrylverf werk ik uit met o.a. paletmessen. Ik gebruik twee paletten. Eén om de verf die ik gebruik op klaar te zetten, een ander om de verf te mengen met de paletmessen. Om de verf goed op het doek te krijgen, breng ik deze met het paletmes op, zoals je een boterham besmeert. Ik houd het mes een beetje schuin en strijk de verf op het doek. Ik gebruik voor deze tweede laag verf dezelfde kleuren als bij de eerste laag. Je krijgt een mooi effect als je de verf niet te lang “doormengt” op het doek. De kleuren blijven enigszins los van elkaar.
Om een natuurlijke overgang van lucht naar zee te krijgen dek ik de zee tijdens het aanbrengen van de lucht af met een vel papier (fig. 3). De horizonlijn is hierdoor recht maar niet onnatuurlijk.
De zee schilder ik in, deels met grote kwasten, deels met het paletmes. Om de figuurtjes ook werkelijk vóór de zee te krijgen, schilder ik de branding en de zee in eerste instantie achter de figuurtjes door (fig. 4). Ik werk hierna de kinderen verder uit met een penseel, een paletmes zou hierbij iets te grof te werk gaan. Toch houd ik ook dit stukje van mijn schilderij los en werk de figuurtjes niet te ver uit.
Om de rotsen natuurlijk over te laten komen houd ik mijn paletmes nu eens horizontaal, dan weer diagonaal of verticaal (fig. 5).

Stap 4 Schilderlessen van Catherine Gathier

Ik bekijk mijn werk nu kritisch, ik wil de “puntjes op de i zetten”zonder al te precies te werken. De branding krijgt nog wat extra wit, het water tussen de rotsen weerspiegelt de lucht en de kinderen.
Een paar bootjes in zee en een paar meeuwen in de lucht mogen niet ontbreken,… laat de zomer maar komen!

Kader Lezersaanbieding:

Heeft u ook wel zin gekregen om zo`n prachtig zeegezicht te schilderen, of wilt u deze zomer graag iets leren, maar ook genieten?
Voor de lezers van Palet hebben we een schilderachtige aanbieding in petto!

Tijdens de schildervakanties in mei en juni krijgt u alle kans om onder deskundige begeleiding te gaan schilderen aan zee.
Wij bieden u een volledig verzorgde week of midweek in onze gezellige en ruime boerderij in Burgh Haamstede op het mooie Schouwen- Duivenland.
De schildervakantie is inclusief gebruik van alle materialen, u hoeft dus zelf niets mee te nemen of aan te schaffen. Ook alle maaltijden die gerust Bourgondisch genoemd mogen worden, horen bij “het pakket!”
Al vanaf € 395,-, kunt u met zo`n schildervakantie meedoen.

De lezers van Palet krijgen hierbij een korting van 8%, de abonnees van Palet zelfs een korting van maar liefst 15%!
Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst, deze aanbieding is geldig o.b.v. beschikbaarheid. Meer informatie vindt u ook op www.schildercursus-schildervakantie.nl. Aanmelden kan via de website of telefonisch via 0347-322798 of 06-13236944. U krijgt van de aanmelding altijd een bevestiging.