Schildercursus, schilderworkshops en schildervakantie van vakspecialist Catherine Gathier

www.schildercursus-schildervakantie.nl

De winter loopt nu overduidelijk op zijn eind. Overal zijn de vroege tekenen van het voorjaar al weer te zien. Ik houd van dit jaargetijde. Het is vol beloften voor de komende maanden.
Het landschap om me heen heeft nog steeds het winterse kleurenpalet, maar de zachte tinten van het voorjaar schemeren overal al doorheen.
De vogel-heren beginnen al te kissebissen met elkaar om het mooiste vrouwtje. De beste plekjes voor een nestje; worden reeds bezet door de meest voortvarende stelletjes.

Vorig jaar is er zo`n nestje achtergebleven. Een lijsterkoppeltje heeft het met veel ijver in elkaar gezet en er hun kinderschare in groot gebracht. Wat is zo'n nestje toch mooi! Perfect geweven en extra sterk gemaakt met wat klei en modder op de juiste plekken.

De schildercursussen en schildervakanties krijgen andere onderwerpen in het voorjaar.

Je weet als kunstenaar dat je die perfectie nooit gaat benaderen maar ik vind het heerlijk om er toch een poging toe te doen! Nu nog een compositie verzinnen. Ik twijfel even of ik het nestje tussen de takken van een boom wil positioneren maar ik vind dit toch te druk worden met alle twijgjes die er al in het nestje te zien zijn. Ik leg het nestje op een mooie witte doek en drapeer over de achterwand een rustiek scheepskoord dat ik op het strand gevonden heb. Eitjes van de scharrelkipjes van één van mijn cursisten moeten het beeld compleet maken.

Mini schildercursus: Leer een lijsternestje schilderen met olieverf!

Stap 1 van de schildercursus, schilderles of schilderworkshop

Ik ga het lijsternestje schilderen met olieverf op een plaatje MDF, dat ik eerst met meerdere lagen Gesso heb geprepareerd. Nadat het plaatje is gedroogd, schuur ik het licht op. Op het witte plaatje MDF lijken alle tonen erg donker dus ik kleur het hele plaatje in met een effen zachte grijs-gele tint. Hierop teken ik de schets met houtskool. Om de schets niet kwijt te raken tijdens het schilderen, veeg ik het teveel aan houtskool weg en fixeer de schets door de lijnen na te trekken met lichtgrijze verf die ik met wat terpentijn verdun. (fig. 1).

Stap 2 van de schildercursus, schilderles of schilderworkshop

Nu ga ik het hele schilderijtje invullen met een eerste dunne laag olieverf. Ik probeer in deze laag vooral een goed overzicht te krijgen over de donkere en lichte gedeeltes van het schilderij. (fig. 2).
Ik ga niet in details maar probeer wel alvast een beetje de richting van de diverse penseelstreken aan te geven. Er zijn heel veel elementen in het schilderij die je het overzicht zouden kunnen doen verliezen. Ik benader de afzonderlijke elementen dan ook voornamelijk als een 'vorm'. Het nestje is een kommetje, het touw een soort tuinslang met een duidelijk lichte en donkere kant. (fig. 3).

De takjes en strootjes in het nestje zet ik vooralsnog grof op. Om de verf iets makkelijker te verwerken, meng ik soms een heel klein beetje terpentijn door de verf. Ik waak ervoor het nestje al te 'netjes' op te zetten, maar ik geef wel degelijk een globale richting aan de takjes zodat ze in een cirkeltje 'geweven' lijken te zitten. Omdat ik tussen de takjes van het nestje wat mos wil weven, neem ik wat verf van het nestje terug met een wattenstaafje. ( fig.4).

Stap 3 van de schildercursus, schilderles of schilderworkshop

Tot slot vul ik de eitjes in met een zachte lichtblauwe tint. Ik let er goed op dat ik de eitjes hun ronde vorm geef en van elkaar los laat komen door het ene deel wat donkerder en het andere deel wat lichter te maken.
De eerste laag zit "erop". Nu neem ik de tijd om te kijken of ik tevreden ben met het resultaat tot nog toe. (fig. 5).

Stap 4 van de schildercursus, schilderles of schilderworkshop

Ik ga het schilderij een tweede laag olieverf geven. Ik breng de verf nu iets dikker op dan in de eerste laag. Waar ik in de eerste laag soms een heel klein beetje terpentijn gebruikte om de verf wat te verdunnen, meng ik nu af en toe (ook weer met name bij de takjes) een heel klein beetje olie door de verf. Bij het schilderen met olieverf in lagen, is het belangrijk dat elke volgende laag 'vetter' is dan de vorige ( de "vet over mager" techniek).

In de praktijk betekent dit dat je in de eerste olieverflaag soms een klein beetje terpentijn mengt en deze laag ook niet te dik opbrengt. In de volgende laag kun je af en toe een klein beetje ongebleekte lijnolie mengen en deze verflaag mag je ook wat dikker opbrengen. Zowel met olie als met terpentijn moet je zuinig omspringen!

Ik schilder de achtergrond, de witte doek onder het nestje en het touw nu wat preciezer en zorgvuldiger dan bij de eerste laag. Ook breng ik in het touw meer details, zoals de zwarte lijnen en schaduwen die te zien zijn waar het touw in elkaar gedraaid is. (fig. 6).

Stap 5 van de schildercursus, schilderles of schilderworkshop

Nu het huzarenstukje, het nestje zelf. Om te voorkomen dat het nestje één grote kluwen van takjes wordt waar kop nog staart aan zit, is het belangrijk om voldoende contrasten in de takjes onderling aan te brengen. Niet elk takje hoef je uit te werken, echter donkere en lichte takjes moeten elkaar wel voldoende afwisselen. Het kommetje van het nestje moet in zijn geheel donkerder dan de randen waarop de vogel-ouders gaan zitten als ze de jongen willen voeren. Ook de details op deze rand mogen daar duidelijker uitkomen. Sommige takjes houd ik bewust heel licht. (fig. 7).

De eitjes krijgen ook hun tweede laagje. Ik probeer de randen van de eitjes regelmatig en vloeiend te houden. Een eitje is best lastig om te schilderen, als er een kleine oneffenheid aan de rand zit lijkt het al gauw of er een deuk in het ei zit. Als de eitjes naar mijn zin zijn, breng ik wat losse vlekjes en stipjes aan.
Tot slot werk ik nog wat losse takjes rond het nestje uit en schilder ik nog een paar veertjes rond het nestje en op de rand. Nadat ik het schilderijtje een paar dagen op mijn ezel te drogen heb gezet, besluit ik toch de zachtgroene achtergrond iets helderder te maken. Het blauw van de luchten die ik uit mijn zolderatelier zie, bleek een mooie inspiratiebron.

Ik ben tevreden met het resultaat. Ik heb met dit mooie lijsternestje in een lijstje het voorjaar al in huis gehaald. Nu mijn poezen er nog bij uit de buurt houden!

(Tekst en beeld: Catherine Gathier)

Kader:
Catherine Gathier verzorgt diverse schilderlessen, schildercursus en workshops in Vianen en organiseert schildervakanties in Zeeland, Limburg en Frankrijk. Naast de dagworkshops met een specifiek onderwerp worden er in Vianen ook schildercursussen en lessen gegeven. De schildercursus met als onderwerp “ Olieverf fijnschildertechnieken” start meerdere malen per jaar.

Meer informatie over deze en andere workshops vindt u op www.schildercursus-schildervakantie.nl, wanneer u graag op de hoogte wilt blijven van de schilderworkshops, -cursussen en schildervakanties, mailt u dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., u wordt dan op de mailinglijst gezet.